Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van frequenties op het menselijk lichaam en de hersenen. Frequenties kunnen verschillende effecten hebben op het menselijk lichaam, afhankelijk van de frequentie en de manier waarop ze worden gebruikt.

Bepaalde frequenties, zoals infrageluid (frequenties onder 20 Hz) en ultrasoon geluid (frequenties boven 20.000 Hz), kunnen bijvoorbeeld fysieke sensaties zoals trillingen of druk veroorzaken. Andere frequenties kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden en kunnen leiden tot veranderingen in stemming, emotie, slaap of zelfs cognitieve prestaties.

Bepaalde soorten frequenties, zoals binaurale beats, worden soms gebruikt als een soort van geluidstherapie of meditatie, waarbij specifieke frequenties worden gebruikt om een bepaalde gemoedstoestand te bevorderen, zoals ontspanning of concentratie.

Het is ook belangrijk op te merken dat sommige soorten frequenties, met name die van hogere intensiteit, schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam en gehoorverlies, tinnitus of andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.