Kokosolie wordt gewoonlijk gewonnen door kokospulp onder hoge temperatuur te drogen. Door Chemische oplosmiddelen wordt kokosolie uit de pulp geëxtraheerd. Vervolgens wordt de olie gebleekt, ontgeurd en geraffineerd, waardoor vitamine E, lecithine, polyfenolen, carotenoïden en mineralen verloren gaan.
De ongeraffineerde en koudgeperste kokosolie, (ook wel extra vierge genoemd) wordt vervaardigdt door kokospulp te laten fermenteren of mechanisch te persen en heeft een smeltpunt tussen de 24 en 26 graden Celsius. Op de laatste manier blijven alle vitamines en mineralen behouden.

Kokosolie bevat verzadigende vetzuren. De algemene opvatting dat verzadigde vetzuren ‘vetter’ en meer calorierijk zijn dan onverzadigde vetzuren is niet juist: een pond roomboter bevat minder kilocalorieën dan een pond margarine gemaakt van zaadoliën. Een pond kokos- of palmolie (voornamelijk verzadigde vetzuren) bevat 100 kilocalorieën minder dan een pond sojaolie (voornamelijk onverzadigde vetzuren).

De vetzuren uit kokosolie zijn zeer stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen. Kokosolie is vast bij kamertemperatuur en heeft een smeltpunt tussen 30-37 graden Celsius. Het voordeel van kokosolie is dat het 2 jaar op kamertemperatuur bewaard kan worden zonder dat het bederft.

Kokosolie is bijzonder omdat het vetzuren met middellange ketens bevat. Het zijn vooral deze middellange vetzuren (MCT= Medium Chain Triglyceriden) waaraan kokosolie zijn bijzondere heilzame werking en vele toepassingen (inwendig en uitwendig) dankt. Ze hebben geen enzymen van de pancreas nodig, noch tussenkomst van lever en gal. Uitermate geschikt voor mensen met een spastische darm, colitis ulcerosa, gastritis, diverticulosis, chronische darmontsteking, ziekte van Crohn, constipatie, glutenallergie omdat voedingsstoffen dan minder worden opgenomen en het lichaam belast wordt met toxische stoffen uit de zieke darm.

MCT’s worden gemakkelijk door de darmen opgenomen. Hierdoor worden andere voedingstoffen zoals vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten ook beter opgenomen.

MCT’s leveren snelle energie en in mindere mate gebruikt voor vetopslag.
Een voordeel is dat deze vetzuren geen carnitine nodig hebben om te worden verbrand, zodat er meer carnitine (aminozuur) overblijft voor de energievoorziening van de spieren. Dit leidt tot een grotere spieropbouw. Daarnaast zorgen de MCT’s voor een extra energiebron wanneer de bloedglucose is verbruikt. Ook verhogen de MCT’s in kokosolie de schildklierwerking en verhogen de stofwisseling tot wel 12%.

MCT’s hoeven niet door de lever te worden verwerkt en hebben geen gal nodig om geëmulgeerd te worden.
Ze zijn daarom een ideale energiebron voor mensen met spijsverteringsproblemen en mensen met leverproblemen.

MCT’s worden verwerkt in sondevoeding (geleverd uit kokosolie) die in ziekenhuizen wordt gebruikt als bijvoeding.

MCT’s zijn goed voor zuigelingen omdat MCT’s minder belastend voor lever en pancreas. Het bevat ontstekingswerende bestanddelen, werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels, protozoa, gisten. Het gaat om laurinezuur, capronzuur, caprinezuur, caprylzuur, myristinezuur die samen meer dan 70% uitmaken van de vetzuren van kokosolie. Normaal bestaat 18% van moedermelk uit laurine- en caprinevetzuren die de baby helpen beschermen tegen infecties van schimmels, bacteriën, virussen en protozoa. Voor moeders tijdens de zwangerschap is het dus ook erg nuttig om te gebruiken. Laurinezuur beschermt de lever en helpt ontsteking tegen te gaan.

De pancreas verbruikt minder enzymen voor de vetvertering en wordt daardoor tijdens de maaltijd, wanneer de insulineproductie op zijn hoogst is, minder belast en kan daardoor efficiënter werken.
Verder draagt het gebruik van kokosolie bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor hypoglycemie en hongeraanvallen verminderen.

Kokosolie hoge bloeddruk en zorgt voor minder eiwitten in de urine. Transvetten en geraffineerde vetten remmen de goede werking van de celmembranen, waardoor glucose de cellen veel moeilijker binnenraakt en de cellen minder gevoelig worden voor insuline. De gezonde vetten van kokosolie kunnen bijdragen tot een betere insulinewerking.

Vetzuren laurinezuur en caprylzuur komen ook in kokosolie voor. Zowel bij zuigelingen en als bij volwassenen beschermen deze vetzuren tegen: parasieten, wormen, luizen voedselvergiftiging, Heliobacter pylori, Chlamydia, ziekte van lyme,
Epstein-Barr-virus (ziekte van Pfeifer), Herpes simplex (koortslip), griep,
chronisch vermoeidheid syndroom, hepatitis, Meningitis, mazelen.
Schimmels zoals: (Candida Albicans, voetschimmel, spruw, ringworm, etc). Caprylzuur heeft schimmeldodende eigenschappen zowel in de darmen, als ook elders in het lichaam.

Kokosolie met zijn MCTs zijn in staat om virussen en bacteriën met een beschermende vetlaag te ontmantelen en te vernietigen.
Kokosolie heeft een beschermende werking op de celmembranen. Het beschermt daardoor ook de huid van binnenuit. Regelmatig nutigen van kokosolie vervangt de onverzadigde en onstabiele vetzuren (gevoelig voor oxidatie), voor een deel door stabielere verzadigde vetten.